Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Víztisztítási módszerek

2021.12.08 14:48
Tóth Zoltán

A megfelelő víztisztítási módszerekkel minden tökéletes lesz.

A medence környékén a higiéniai feladatok elvégzése az üzemeltető feladata. A víznek mindig kristálytisztának kell lennie. Ha a medencében lévő víz valami csoda folytán magától meg tudna tisztulni, nem lenne szükség a különböző víztisztítási módszerek folyamatos alkalmazására.

Ez nem megy varázsütésre, és nem is egyenlő csak a víz klórozásával. A kristálytiszta víz elérése nem egyszerű, de nem is valami hű, de bonyolult folyamat. Szerencsére több módszer közül is választhatsz.

Alaposság és rendszeresség

Ahhoz, hogy a medencében higiéniai szempontból minden tökéletes legyen, van pár olyan lényeges tennivaló, amit nem vehetünk félvállról. Itt lényegében napi és heti rutinfeladatokról, illetve tennivalókról van szó. Nem bonyolultak és nagyon kifizetődő, ha nagy súlyt helyeznek az elvégzésükre vagy elvégeztetésükre. És ezek a módszerek nem feltétlenül környezetkárosítók. 

Például a vízkövesedés megakadályozásához nagyon gyakran használnak erős mágneseket. Ezeket a cső köré telepítik, a szakemberek szerint a módszer hatékony. Emellett persze a vízkeménységre is fokozottan kell ügyelni. A tiszta víz pH-értéke 7, az ideális medence pH-ja pedig 7,2-7,6 között mozog. Ha túl magas az érték, a klór nem hat jól. Itt nálunk, a Medence Óriás weboldalán a pH-szintet beállító szerek és multitabletták nagy választékát találod.

Hagyományos víztisztítási módszerek

A medencébe nagyon sok kerti hulladék vagy rovar is kerülhet a környező fákról, bokrokról. Ha nem távolítod el ezeket mihamarabb a vízfelszínről, hamar megszívják magukat és lesüllyednek a medencefenékre. Itt pedig már a bomlási folyamatok gyorsan be tudnak indulni. A szkimmer vagy a leszedőháló rendkívül nagy segítséget jelent ezek befogásához. A medencetakaró amellett, hogy a víz lehűlését meggátolhatja a hűvösebb éjszakákon, szintén védelmet jelent a környezeti szennyeződések vízbe kerülése ellen.

A nálunk kapható kézi vagy robot medenceporszívókkal pedig nagyon alaposan megtisztítható a medencefenék és a medencefal is. Hogy a víz nyálkássá és zavarossá vagy akár még zöldessé válását elkerülhesd, az algaölő szer rendszeres használata javasolt. A pelyhesítőszerrel pedig a kisebb, a szűrő résein átjutó lebegő szennyeződések nagyobb pelyhekbe rendeződnek. A vízforgató berendezés segítségével folyamatosan áramoltatott vízből pedig ezt követően ezek már a szűrő segítségével könnyedén befoghatók.

 Alternatív víztisztítási módszerek

A klórozás a mikroorganizmusok elleni küzdelem fontos eszköze, de sokan érzékenyek a klórra. Számukra az alternatív fertőtlenítési módszerek biztonságosabbak. A sóbontó berendezés vagy klorinátor jódozatlan konyhasóval működik. Köbméterenként 3 kilogramm kell csak belőle. A medence vize alacsony koncentrációjú sóoldattá alakul, melyet a sóbontó elektromos árammal ionokra bont. A nátriumkloridból hipoklórsav (HOCl) lesz, egy gyenge sav, mely csak híg vizes oldatban fordul elő. Remekül fertőtlenít. Kiváló választás ez, ha a medencét gyerekek is használják.

Az ózongenerátor ózonná alakítja a levegő oxigénmolekuláit, majd a vízbe juttatja. Ezt követően ott feloldódnak, és aktív oxigént szabadítanak fel. Ezek pusztítják el a mikroorganizmusokat. UV fénnyel is elérhető ez a hatás. Az eljárás a vízre és az emberi szervezetre negatív hatást nem gyakorol, zárt rendszerű.

Itt nálunk, a Medence Óriás weboldalon e víztisztítási módszerekhez nagy termékválasztékot találsz. Örömmel kiszolgálunk.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2