Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Milyen vegyszerre lesz szükségem

2021.10.26 14:39
Tóth Zoltán

Milyen vegyszer kell a medencébe a biztonságos használathoz?

Milyen vegyszer kell a medencébe? Mikor valaki egy medence építése vagy felállítása mellett dönt, nem árt tisztában lennie azzal, hogy ettől kezdve a vízkezelési tennivalók bizony napi, heti rutinfeladatok lesznek. Ezekkel biztosítható csak ugyanis, hogy a medencét rizikómentesen használhassa mindenki, valamint egészségesen élvezhesse a vidám pancsolást. Újra és újra. 

Az alaposság és a rendszeresség kulcsszavak e folyamatban, de egyáltalán nem kell ám valami rettenetesen bonyolult tennivalóra és folyamatokra gondolni. Ráadásul igazán kifizetődő, ha tisztában vagyunk azzal, milyen vegyszer kell a medencébe, s milyen karbantartási lépéseket kell elvégeznünk rendszeresen.

Nem csak vegyszerekre lesz szükség

Mikor arról beszélünk, hogy kristálytiszta medencevíz, akkor nem csupán a vegyszerek által elért, előírt vízkeménység értékére vagy szabadklór-tartalomra kell gondolnunk. Mindenféle szennyeződés belekerülhet a vízbe a környezetünkből. Lehet, hogy egy nagyobb szélvihar után tele lesz az egyébként patyolattiszta víz levelekkel, ágakkal, bogarakkal. Ezeket érdemes mielőbb kihalászni és megelőzni, hogy a medencefenékre süllyedjenek, mert ekkor igen hamar elindulhatnak a bomlási folyamatok.

A szkimmer vagy a leszedőháló nagy segítség ezen nagyobb szennyeződések csapdába ejtésére. Webáruházunkból kézi vagy robot medenceporszívó is beszerezhető, mellyel a medencefenék takarítható fel igen nagy hatásfokkal.

Milyen vegyszer is kell akkor a medencébe a kórokozók ellen?

Nagyon lényeges a kórokozók elleni küzdelem. A víz pH-értékének beállítása alapvető. Se túl magas, se a túl alacsony ne legyen. A tiszta víz pH-értéke 7, az ideális medence pH pedig 7,2-7,6. Ha túl magas, nem hat jól a klór, és a medence alkatrészeinek élettartama is lerövidülhet. Webáruházunkban kaphatók pH-szintet beállító szerek és multitabletták.

A klórozásra a mikroorganizmusok elszaporodásának megakadályozása miatt van égető szükség. Az előírt szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Ha az előírt időszakokban a klórozást elmulasztjuk, a különféle baktériumok és gombák elég gyorsan elszaporodhatnak a medencében, és nagyon kellemetlen tüneteket okozhatnak az arra fogékonyaknál. A klórra érzékenyek ma már szerencsére alternatív fertőtlenítési módszereket is alkalmazhatnak, ilyen a sóbontó berendezés (klorinátor), az aktív oxigénes vagy az UV-fényes tisztítórendszer.

Amikor hull a „pelyhes”

A pelyhesítőszer nagyon hasznos találmány. A szivattyúhoz csatlakoztatott vízforgató berendezéssel áramoltatott vízből a szűrő segít csapdába ejteni a vízben lebegő nagyobb koszdarabokat. Igen ám, de a kisebbek átjutnak a szűrő rései között. Nos, a pelyhesítőszer használatával pont ezek a kisebb szennyeződések összetapasztását lehet elérni, melyek így már fenn fognak akadni a szűrőn. Csak rendszeresen ki kell aztán ezt tisztítani vagy a medenceporszívóval felszippantani az összeállt nagy „pelyheket”.

Még egy rendkívül lényeges elemet meg kell említeni, ha arra fordul a beszélgetés, hogy milyen medencevegyszer kell a biztonságos fürdőzéshez. Ez pedig az algamentesítő. Algaölő szer nélkül ugyanis a víz zavarossá és zöldessé is válhat, a medencefal pedig nyálkássá. Igazán kellemetlen és nagyon elronthatja a medencézés élményét.

Weboldalunkon a szükséges vegyszerek nagy választékát megtalálja. A PoolBot-on pedig még sok értékes információhoz juthat a témáról és minden Önt érdeklő kérdéskörről.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2