Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

A medence téliesítése

2021.09.13 14:12
Tóth Zoltán

Hogyan téliesítsük a medencét helyesen? 

Hogyan téliesítsük a medencét? Mikor rövidülni kezdenek a nappalok, és a napi átlaghőmérséklet is csökken, érdemes a kültéri medenceszezon lezárását tervezni.

Ez nem csak azt jelenti, hogy – sajnos – befejeződnek a vidám, pancsolós napok, hanem azt is, hogy nem árt gondolkodni a medence biztonságos átteleltetéséről, hogy majd a következő meleg szezonban is ugyanolyan remek élményekkel gazdagodhassunk sok-sok napon át.

Mikor ezt a kifejezést halljuk, látjuk vagy olvassuk, hogy medence téliesítés, azokra a tennivalókra érdemes gondolni, amelyekkel megelőzhető a medence anyagának és a medence alkatrészeinek károsodása, valamint azokra a javasolt szerekre is, amelyeket ehhez ajánlanak a szakértők.

Miért kell téliesíteni?

Igazából két fontos célt is elérhetünk a medence télre való felkészítésével: kivédhetjük a fagy okozta nagyon súlyos károsodásokat és a tavasszal elvégzendő előkészületeket nagymértékben megkönnyíthetjük. Abban az esetben lehet a téliesítést mellőzni, ha a medence teljes vízkészletét garantáltan 5°C hőmérsékleten vagy azt meghaladó szinten tudjuk tartani a teljes téli időszakban.

Ez azonban elég borsos áramszámlát képes eredményezni, és még így sem lehet majd teljes mértékben kizárni bizonyos gépészeti elemek rongálódását. A legjobb, ha már ősszel, mikor már senki nem használja a medencét, el is kezdjük a téliesítési folyamat lépéseit. Ha az átlagos vízhőmérséklet már tartósan 15°C, akkor bele is vághatunk. 

Hogyan is téliesítsük a medencét?

Először a vízben használt elemeket kell kiszednünk, azaz a bemerített gépészeti alkatrészeket, a létrákat és a világítótesteket, melyeket száraz és fagymentes helyen kell tárolni a következő szezonig.

Nagyon lényeges a víz pH-értékének beállítása a megfelelő vegyszerekkel. A pH-ellenőrzést és a vegyszeradagolást mindaddig folytatni szükséges, míg a 7,2-7,4 pH-t és az ideális alacsony vízkeménységet el nem értük. Ha a vízkeménység értéke nem akar csökkenni, érdemes lehet a víz egy részét cserélni.

A medenceporszívó és az algásodást gátló szer használatával elérhetjük a megkívánt tisztaságot. Ha minden megfelelő, a következő lépés a téliesítő folyadék adagolása és egyenletes elkeverése, mellyel a biológiai lerakódások kialakulását lehet elkerülni, és a különben keménységet okozó sókat pedig oldatban lehet tartani. Ezzel védjük a fémfelületeket és a medence falát is.

A homokszűrő tisztítása és víztelenítése következik ezután. Majd a vizet kell leereszteni a szkimmer nyílása alá 10 centiméterrel, és a csövekből is ki kell folyatni az összes vizet a kötések meglazításával.

Végül a gépészeti elemek leszerelése következik, melyeket fagymentes helyen szükséges a következő szezonig tárolni. 

Jégkárok megelőzése

Úgynevezett fagytesteket kell elhelyezni a víz felszínén kereszt vagy átlós irányban. Ezzel azt lehet megakadályozni, hogy a víz tetején akár 15-20 centiméteresre is meghízó jég ne tegyen kárt a medencefalban. A fagytestek ugyanis felveszik a jég tágulása során keletkező nyomást. Érdemes azért olykor ellenőrizni a jeges felszínt, és a fagytesteket finoman megmozgatva a jeget összetörni. Alkalmazzunk takarófóliát, mely jóval a medence szélén nyúljon túl. Rögzítsük vízzsákokkal, nehogy valami alámásszon vagy a szél elmozdítsa.

Webáruházunk kínálatában a szükséges vegyszerek, medencetakarók és egyéb kiegészítők kaphatók, melyekkel a téliesítés folyamata elkezdhető. A PoolBot-on is rákérdezhetünk, hogyan is érdemes téliesíteni a medencénket.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2