Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Téliesíthető medence

2021.09.06 14:04
Tóth Zoltán

A téliesíthető medence nem is drágább?

Mikor arról van szó, hogy a kerti pancsolós szezon lezárultával a medencénket fel kell készíteni a télre, fontos kérdés, hogy a mi medencénk áttelelhet-e kint vízzel együtt, azaz téliesíthető-e vagy sem? A merev falú vagy fémpalástos medencék téliesíthető medencék, mert az oldalfaluk kívül galvanizált acélpalást, belül pedig speciális medencefóliával vannak bevonva. A felfújható peremű és a fémvázas medencék legtöbbjét azonban a mi klímánkon nem teleltetik vízzel együtt.

Le szokták ereszteni azt, és a medencét szét szokták szerelni. Mivel a medence anyaga összehajtva megtörhet a hajtásoknál és lyukak keletkezhetnek rajta, ismerünk olyat, akinek már öt éve kint telel ez a medencéje. Mindenki - persze csak saját felelősségre - kint tarthatja télen is fémvázas/csővázas medencéjét.
Aki szétszedi, annak száraz, fagymentes helyen kell a medencetestet és az összes többi tartozékot és gépészeti elemet a következő szezonig tárolni, és tavasszal ismételten fel lehet állítani a medencét, a gépészetet vissza kell szerelni, és utána ismét jöhet a feltöltés.

Fémfalas vagy fém tartószerkezetes – mi a különbség?

Igen sok kifejezéssel találkozunk az egyes medencetípusok megnevezése kapcsán. Ez sok esetben félreértésekre ad okot. A fémfalas, fémpalástolt, az acélfalú és a merevfalú medence mind ugyanazt a kerti medencetípust jelenti. Itt az a fontos, hogy az egész medencefal fémötvözetből készült. Ezzel szemben pedig a fémvázas elnevezést azokra a medencékre lehet alkalmazni, ahol csak a medence váza, tartószerkezete készült fémanyagból. Itt igazából a medence oldalfala nem fém, hanem „puha”, de erős anyagból készült.

Nem annyira tartósak ezek a medencék, mint a fémfalú változatok, és nem lehet belesüllyeszteni sem őket a földbe. Az áruk viszont a boltokban sokkal kedvezőbb. A fém tartószerkezetes puha falú medencék téliesítéséről nem egységes az álláspont. Vannak szétszereléspártiak és van a “kint teleltetős oldal”.

Jobban megéri esetleg a téliesíthető medence?

A merev falú vagy fémpalástos medencéket tartós, akár évtizedes használatra fejlesztették ki. Még földbe is lehet őket süllyeszteni, ezzel pedig épített medence hatását is kelthetik. Ha a medence téliesítési költségeit is figyelembe vesszük, lehet, hogy az egyébként első pillantásra drágábbnak tűnő merev falú vagy fémpalástos medencék ára már nem is tűnik annyira magasnak. A medencében lévő víz ára ugyanis egyáltalán nem elhanyagolható költségtétel. Ha benne tudjuk hagyni a következő szezonig a medencénkben az annak felállításakor beletöltött víz nagy részét, és azt fel tudjuk majd használni a következő pancsolási idényben is, máris tekintélyes összeget takarítottunk meg. Ha az előírt lépéseket maradéktalanul betartjuk, hosszú éveken keresztül használhatjuk téliesíthető medencénket kiváló állapotban. 

Érdemes szakszerűen téliesíteni a medencét

Vannak, akik úgy vélik, hogy egyszerűbb csak kiönteni és tavasszal újratölteni a medence vizét. Pedig nagy víztömegnél ez igazán nem költségtakarékos és környezetbarát. A medencevíz vegyszerekkel kezelt, hogy ne algásodjon, és ne szaporodjanak el benne a kórokozók. Emellett pedig a gépészeti berendezések és a csövek fagyását is meg kell gátolni. Így garantálható a következő csobbanási szezon zökkenőmentes elkezdése is.

Nálunk, a Medence Óriás weboldalán nagyon jó minőségű, fémpalástos és fémvázas/csővázas medencék közül válogathatnak az érdeklődők, és szakszerű tanácsokkal segítjük a hozzánk fordulókat.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2