Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Miért zöldül be a medence vize

2021.07.29 13:53
Tóth Zoltán

Gyakran kérdezik, hogy miért zöldül be a medence vize?

Azt kérdezed, hogy miért zöldül be a medence vize? Síkossá váló medencefal és medencefenék, nyálkás, zavaros, zöldessé váló víz. Ezek bizony arra utalhatnak, hogy nincs minden rendben a medencében lévő vízzel. Az algának, ezeknek a fotoszintetizáló, vízben élő növénynek igen kevés idő elegendő, hogy nagy ütemben szaporodni kezdjen. Minél melegebb van, annál gyorsabban.

Azonkívül, hogy nem valami szép látvány, komoly problémákat is okozhat ez a folyamat. Ha nem lépünk időben, olyan vastag rétegben fedheti a medencét magát és a csatlakozó szerelvényeket, hogy vízleeresztéssel és alapos dörzsölő tisztítással szabadulhatunk majd meg tőle. Maga az alga ritkán, de a vele szaporodó baktériumok, gombák és vírusok már komoly egészségügyi gondokat is okozhatnak.

Hogyan maradjon kristálytiszta a medence vize?

Érdemes tehát tenni azért, hogy minél kevesebbszer kelljen feltenni a kérdést, hogy miért is zöldül be a medence vize. Hogy a vízminőség tökéletes legyen, pár szabályt be kell tartani, és néhány feladatot rendszeresen el kell végezni. A medencét ne kútvízzel, hanem vezetékes vízzel töltsük fel. Használjunk vízforgató- és szűrőberendezést, valamint medencevegyszereket. Ma már alternatív módszerek – sóbontó berendezés, ózonos vagy UV-s tisztítás – és egyéb szerek közül is választhatunk.

De miért zöldül be a medence vize annak ellenére, hogy fertőtlenítek?

Ha az előírt vízkezelési lépéseket betartjuk, elkerülhetjük, hogy a víz zavarossá, zölddé és nyálkássá váljon. Először is az ideális pH-értéket kell beállítani. Kicsit lúgos, 7,5, mert az emberi szem pH-értékéhez igazodik. A víz zavarossá válása vagy algásodása esetén először minden esetben a nem megfelelő pH-értékre gyanakodjunk és ellenőrizzük!

Ha túl magas, még megfelelő klórmennyiség mellett sem lesz ideális a fertőtlenítő hatás. Kényes egyensúly ez. A szakemberek literenként 0,6-1,0 mg szabad klórtartalmat ajánlanak. Ezt minimum hetente egyszer szükséges ellenőrizni, nagy melegben többször. 

Szkimmer, vízforgató és szűrőrendszer és vegyszerek

A medencébe eső nagyobb kerti szennyezőanyagokat mielőbb halásszuk ki! A fenékre süllyedő levelek, ágak, bogarak bomlásnak indulhatnak. A szkimmer segít ezek gyors elfogásában, ehhez a vízforgatóval mozgásban kell tartani a vizet. Az ehhez kapcsolt szűrőberendezés még hatékonyabbá teszi a tisztítást. Naponta kétszer mindenképp forgassuk át a teljes vízmennyiséget a szűrőn. A pelyhesítőszerekkel a nagyon pici szennyeződéseket lehet „összefogdosni” és a kialakuló nagyobb pelyheket így már a szűrő csapdába tudja ejteni. A medencefenék takarítására speciális porszívó szolgál. A medencetakaróval pedig a környezeti szennyezőanyagok mennyisége csökkenthető.

A nem megfelelően megválasztott vegyszerek még szem- és bőrirritációt is okozhatnak. Mint minden esetben, itt is kifizetődő a folyamatos karbantartás, még a medence élettartama is jelentősen megnövelhető és a gyakori, váratlan meghibásodásokat is el lehet kerülni. A folyamatos kis karbantartási-ápolási ráfordításokkal jelentős összeg maradhat zsebben. 

Webáruházunk kínálatában családi, gyerek- és luxusmedencék és egyéb kiegészítők: medencefűtés, medencetakarók, strandcikkek, matracok, felfújható INTEX ágyak óriási választéka érhető el. A XXI. század kihívásainak megfelelő megújult ügyfélszolgálattal állunk a vevők és érdeklődők rendelkezésére. Nálunk chatbot segíti a még egyszerűbb információáramlást. További részletek olvashatóak a Medence Óriás weboldalunkon.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2