Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Vízkezelési útmutató

2019.04.12 17:32
Tóth Zoltán

Útmutató hogy a medence vize mindig tökéletes legyen!

Ahhoz, hogy a medencénket folyamatosan és hosszan tudjuk használni, rendszeres odafigyelést és karbantartást igényel. A medence vizének tisztán tartása érdekében, fontos teendő a szennyeződések eltávolítása. Erre a célra vízforgató berendezéseket használunk, ami szivattyúból és szűrőből áll. Ajánlott a nagyobb medencéknél a homokszűrőt, a kisebb medencéknél pedig a papírszűrőt használni.

A legfontosabb rendszeresen elvégzendő karbantartási műveletek az alábbiak:

Szkimmer vagy leszedő háló segítségével a víz felszínen úszó szennyeződések eltávolítása.

Kézi vagy robotporszívó segítségével a medence alján leülepedett szennyeződések megszüntetése.

Vízforgató használata a medencevíz átszűréséhez.

A szükséges vegyszerek beadagolása.

A vízkezelés fontos elemei:

  1. pH érték beállítás

  2. Víz fertőtlenítés (klórral vagy aktív oxigénnel)

  3. Algapusztítás

  4. Pelyhesítés

  5. Karbantartás

1. A víz pH értékének beállítása

A víz kémiai egyensúlya:

A fürdőmedence vize csak akkor lesz tiszta és átlátszó, ha az összetevők kémiai egyensúlyban vannak.

A pH-érték beállítása:

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb problémát a túl magas pH okozza. A víz pH-értéke a víz savasságát vagy lúgosságát mutatja. Legelső lépés a kémhatások beállításai. A pH értéket egy 0-14 fokozatú skálán mérhetjük, amelyen a 7 a semleges érték. A medencék vizéhez megfelelő pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van.

Az ideális pH-érték 7,2-7,6:

Gyakran találkozhatunk medencéknél azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klór adagolás ellenére a víz zavarossá és algássá válik. A probléma okozója legtöbb esetben, a hibás pH-érték beállítása.

Nézzünk a pH beállító eszközöket!

Összlúgosság teljes alkálianyag-tartalom (TA)

Ez a víz pH ingadozással szembeni ellenálló-képessége.

Mikor beszélhetünk vízkeménységről:

A vízkeménységét a benne oldott kálciumsó és magnéziumsó határozza meg.Ha a víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, akkor beszélhetünk vízkövesedésről, amely a medence falán válhat ki, így károsítja a medence csővezetékét, homokszűrőjét, vagy akár az egész gépészeti berendezést. A vízkő kiválása, vegyszerezéssel akadályozható meg.

2. Klórral vagy aktív oxigénnel való fertőtlenítés

Fertőtlenítés fogalma:

A mikroorganizmusok olyan kisméretű élőlények, melyek szabad szemmel nem láthatóak és  folyamatosan kerülnek a vízbe az eső, a szél és a fürdőző emberek által. A fertőtlenítés olyan eljárás, amely a medence vizébe került kórozók elpusztítására, fertőző képességük megszüntetésére, inaktiválására irányul. Védelmet nyújt, a mikroorganizmusokkal baktériumokkal, algákkal, gombákkal, és vírusokkal szemben. Így megakadályozható a vízben terjedő betegségeket esetleg fertőzések kialakulása.

A medence szabad-klór tartalomnak annyinak kell lenni, ami igaz elpusztítja a kórokozókatviszont a fürdőzni vágyó személyek egészségére nem ártalmas. Az ideális szabad-klór tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Kisgyermekek és klór érzékenyek számára, ajánlott a sóbontó, ózonos illetve UV fényes berendezések használata.

Nézzünk a vízfertőtlenítő szereket!

3. Az algák kialakulásának megelőzése

Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algaölőszer szintje a vízben jelentősen csökken, már fél nap is elég arra, hogy a medencében elszaporodjanak az algák. Ez teljes egészében megszüntethető sokkoló klórozással, mely során a klór szintet a 2-3 szorosára emeljük. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26 °C felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.

A multitabletták tartalmazzák a klórt, algaölőt és pelyhesítőt is!

4. Pelyhesítés, kombinált illetve klórmentes vízkezelés

A szűrőtöltetnek jól meghatározható áteresztőképessége van, azaz léteznek olyan méretű szemcsék, amelyek keresztül tudnak haladni a szűrőn és ily módon nem távolíthatók el. A pelyhesítő szerek szerepe, hogy a fertőtlenítő és algamentesítő szerek által semlegesített szennyező anyagokat nagyobb pelyhekké alakítsák. Ezek a pelyhek viszont már akkorák, hogy fent tudnak akadni a szűrőben!

A multitabletták tartalmazzák a klórt, algaölőt és pelyhesítőt is!

5. Karbantartási eljárások

Alternatív víztisztítási módszerek

Sóbontó berendezések, más néven (Elektroklórozás):

A berendezés automatikus és fenntartási költsége kedvező. A módszer előnyei közé tartozik, hogy elhagyhatjuk a klórozószerek alkalmazását. Mindezt sóval helyettesíthetjük, melynek koncentrációja a tenger sótartalmának csupán 5%-a. A lényege, hogy a szűrőbe beépített sóbontó cella által előállított klór végzi a fertőtlenítést. A sókoncentráció így alacsony marad, ami a fürdőzőket sem fogja zavarni, és a fém alkatrészeket sem károsítja.

Előnyök:

Teljesen automata működés

Biztonságos, a klórozószer elhagyható

Az agresszív klór vegyületekkel nem találkozik a felhasználó

Nincs kötött klór a vízben, szagtalan és nem irritálja a szemet

Költséghatékony, öntisztító berendezés

Teljesen automatizált vízkezelő rendszer amely sóbontó készülékkel is könnyen integrálható

Ózongenerátoros vízkezelés:

Az ózongenerátor a levegő oxigén molekuláit alakítja át ózonná, melyet közvetlenül a medencevízébe juttat tovább. Ezek a molekulák a vízben feloldódnak és aktív oxigént szabadítanak fel, amely elpusztítja a baktériumokat , gombákat és vírusokat. Továbbá az gépészet mechanikai szűrőjét is tisztítja, így eltávolítja az olyan káros anyagokat mint a vas és a mangán.

Előnyei:

pH semleges

A víz keménységét a kívánt értékre csökkenti

A medence légterének levegőjét tisztítja

Nem irritáló hatású

Környezet kímélő

UV fertőtlenítés:

A módszer lényege, hogy vegyszerezés nélkül az UV fény segítségével kezeli a medence vizét, elpusztítva minden baktériumot, gombát, vírust és egyéb mikroorganizmust. Az UV lámpa szabad szemmel nem látható, (253,7 nm hullámhosszú UV-C) sugárzást bocsát ki. Az UV fény alkalmazásával jóval kevesebb hagyományos vegyszert kell alkalmaznunk, kiegészítő vízkezelésként pedig aktív oxigénes fertőtlenítést ajánlunk. Ezen eljárás a vízre és az emberi szervezetre negatív hatást nem gyakorol mert az egész egy zárt rendszerben történik. A lámpa tartós, élettartama 9000 üzemóra.

Előnyei:

Tiszta medencevíz

Biztonságos fertőtlenítési

Csökkenti a klór illetve más vegyszer használatát

Klórszag csökkentése

Környezetkímélő alternatív megoldás

További tippek felmerülő problémákra:

Ha a pH érték nem megfelelő:

Érdemes a pH értéket megmérni, mert a medence vizének mindig 7,2-7,6 között kell lennie, ha magasabb ennél az értéknél a klór, nem tudja kifejteni kellőképpen a hatását.

Nem megfelelő szabadklór-érték:

Itt is fontos a megfelelő érték beállítása, amelynek mindig 0,6-1,0 mg / l között kell lennie. Ha ez alatt van, akkor csökken vagy akár meg is szűnik a fertőtlenítés.

Nem megfelelő sokkoló klórozás:

Érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, és a klór tartalmát 3-5 mg/l-re emelni. Így elkerülhető az algák kialakulása.

Ha nem megfelelő szűrés:

Ebben az esetben a szűrő eltömődhet és vízkövesedhet. Szűrőbetétes berendezés alkalmazásánál cserélni kell betétet, homokszűrő berendezésnél nézze meg a nyomásmérőt, ha magas akkor

célszerű visszamosást végezni.

Ha nem megfelelő a szűrési idő:

Naponta minimum 2x4 órát kell üzemelnie a berendezésnekHa emelkedik a vízhőfok akkor növelni kell ezt az időtartamot, akár 2x7 órára / nap -ra.

A befúvok rossz beállítás:

A szűrő működése közben a medence vízének folyamatos mozgásban kell lennie. Az egyenletes vegyszer eloszlás érdekében a befúvókat úgy állítsa be, hogy hatékonyan keringtesse a medence vizét.

Kútvíz használata:

Első töltés után észrevehető jelenség hogy a víz bebarnul. Ennek a kiváltó oka hogy hogy a vízben lévő vas oxidálódik a klórral/aktív oxigénnel. Ennek a megszüntetését csak homokszűréssel tudjuk megszüntetni.

Túl sok szennyeződés a medence vízben:

Folyamatos tisztítás, szűrők és porszívók használatával. A használaton kívüli medencéket pedig ajánlott lefedni, így elkerülhető a belehulló szennyeződés.

Zavaros víz, nyálkás medence fal:

Ez az algásodás jele. Az algák szaporodásának megakadályozására algamentesítő folyadék rendszeres adagolása szükséges.

Érdes lerakódás a medence falán:

Vízkőképződéssel állunk szemben.

Ha kellemetlen a víz szaga:

A különböző szerves anyagok jelenlétét jelzi. A klór hatékonyságának növelése érdekében a pH-értéket állítsa be 7,2–7,6 közti értékre.

Allergizáló tényezők, bőr és szem irritáció :

A nagy illetve kis ph érték is egyaránt okozhat ilyen tüneteket. pH értéket állítsa be 7,2–7,6 közé.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2