Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Medence karbantartás

2019.04.07 19:57
Tóth Zoltán

A leggyakoribb problémák a medencéknél

A kisebb anyagi beruházást igénylő, könnyen összeszerelhető medencék is igényelnek némi ápolást és karbantartást. A legfőbb probléma a víz minőségének romlása, esetleges lyukak megjelenése lehet. Erre próbálunk most különböző megoldásokat javasolni!

Az alábbi lista bemutatja a legáltalánosabb, érzékelhető jelenségeket, amikre megmutatjuk a lehetséges kezelési módokat is:

 

  • Zavaros víz – nem megfelelő vagy szegényes szűrőberendezés
  • Algák felbukkanása – ugyanaz adhat enyhülést a problémára, mint a zavaros víznél, tehát a szűrővel lehet a baj, illetve vásárolhatunk hozzá algaölő szereket
  • Nyálkás érzete van a víznek – szintén szűrőprobléma
  • Víz, ami égeti, irritálja a szemet és/vagy a bőrt – valószínűszínűleg nem megfelelő a kemikáliák aránya és mennyisége a vízben
  • A szűrő folyamatos eltömődése – szinte biztos, hogy egy nagyobb teljesítményű szűrőberendezésre lesz szükség

medencekarbantartas

Amiket fontos még átgondolni, mielőtt nekikezdenénk a javításnak:

  • A felfújható, csővázas, illetve fémpalástos medencékben, ha több ember fürdik, nagyon fontos, hogy jó legyen a szűrőberendezés, illetve a vegyszerek aránya, hiszen ezekben a medencékben kevesebb vízben fürdenek ugyanannyian, mint egy építettben.
  • A magasabb hőfok is előidézi a baktériumok, algák elszaporodását, ami egy épített medencénél, alacsonyabb hőfoknál kevésbé jelent problémát.
  • Az INTEX vagy Bestway medencék is ugyanolyan törődést igényelnek, mint az épített társaik.

Viszont nem érdemes megijedni, mert rutinszerűen, könnyedén tudjuk a vizet ápolni a felfújható, csővázas, és fémpalástos medencékben is. A lényeg, hogy megfelelően odafigyeljünk, és akkor több évig hű társunk maradhat a termék - megfelelő tárolás mellett. Lejjebb még adunk pár tippet a különböző problémákra.

Lyukas medence javítása

Az elején is megemlítettük: a másik leggyakoribb probléma, ha kilyukad a medence. Ebben az esetben szüksége lesz egy öntapadós foltra, amit közvetlenül a lyukra kell ráragasztani. A legfontosabb, hogy a javítandó felületnek száraznak kell lennie felragasztásnál! Természetesen, miután teljesen megszáradt már lehet víz alatt a felület, ugyanúgy mintha a medence eredeti része lenne.

Általános medence tisztítás

Évente érdemes egy  teljes leeresztést csinálni. Ha földfeletti medencénk van, akkor ez általában könnyebben kivitelezhető, hiszen a téli időszak előtt úgyis szét fogjuk szerelni azt. Az első és legfontosabb, hogy letakarítsuk a falakat a megfelelő eszközökkel. A két legfontosabb és ajánlott kiegészítő a medencékhez a szűrő és a szivattyú.  A szivattyú (https://medenceorias.hu/termekek/medence-szivattyuk-0/c/5) állandó mozgásban tartja a vizet, ami miatt az algák, baktériumok, és egyéb részecskék kevésbé képesek szaporodni benne. Szűrőre mindenképp szüksége lesz medence vásárlásánál, hiszen az fog minden olyan idegen anyagot kiszűrni, ami nagyban ronthatja a vízminőségét. Ezeken túl ajánlott hetente egyszer átporszívózni a medence alját, hogy a szennyeződések nagy részétől megszabaduljunk. Érdemes - egyébként az egész házban - vízlágyítót alkalmazni, ami visszavesz a víz keménységéből, így lágyabb lesz mindenhol, és a vízkövesedés se lesz probléma.

medencekarbantartas2

A medence vegyszerezése

Először is le kell mérni a beletöltött víz pH értékét, ami 7,2-7,6-os érték között számít optimálisnak, és ehhez elég hetente adagolni a megfelelő klórmennyiséget, aminek a koncentrációja 0,3-0,6 mg/l között kell lennie. A klóron túl viszont még hasznos az algaölő folyadék is, amit hetente egyszer érdemes az előírt mennyiségben hozzáadagolni. Ezeken kívül a szűrőnek kicsit könnyíthetünk a munkáján pelyhesítőkkel, amik nagyobbá teszik a szennyeződéseket, így a szűrő már jobban ki fogja tudni szívni azokat.

A medence megóvása a belehulló elemektől

Az utolsó dolog, ami a medencéknél sokaknak fejtörést okozhat, hogy - főleg egy szelesebb időnél - mindent belefúj a kertből a szél. Ez ellen a leghatékonyabb megoldás a takarófólia, amit könnyű felhelyezni, és levenni. Fontos, hogy, amikor takarófóliát választunk, akkor figyeljünk arra, hogy az minden részen túlnyúljon a medence szájától. Az utólagos hálós takarítás időigényes, és macerásabb, illetve nem fogjuk tudni tökéletesen kiszedni az apróbb elemeket. A szűrőnek is sokkal könnyebb dolga lesz így, és kevesebb meghibásodást, eltömődést fogunk utána észlelni.

medenceorias.hu

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2