Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Árnyékoló és belátásgátfó háló előnyei

2019.06.18 15:19
Tóth Zoltán

Medence árnyékoló háló - bámészkodók és tűző nap ellen

 A medence árnyékolás is alapvető fontosságú, pedig erről viszonylag kevés szó esik. Ha egy kényelmes kerti medencéje van, akkor előbb utóbb zavaró lesz az, hogy illetéktelenek bebámulnak a kertbe, nézelődnek, sőt a tűző nap is éget. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tud olcsón és egyszerűen, nagyobb szerelés nélkül viszonylag nagy felületet is árnyékolni.

 Ha azt mondom, medence árnyékolás, akkor elsőre egy színes napernyő ugrik be az embernek, holott ennél lényegesen nagyobb felületet kell biztonságossá és védetté tennie annak, aki a kertjét, a medencéjét, végső soron a magánéletét szeretné békében és nyugalomban tartani. Van egy kérdés, amit nagyon gyakran feltesznek nekünk:

 Vajon mivel lehet gyorsan körül venni a medencét, hogy ne lássanak be, ha fürdünk?

Mi a medenceóriásnál átláttuk ez a szinte mindenkit érintő gondot. Ezért kínálunk sokféle árnyékoló hálót is, hogy egyszerre tudjon mindent beszerezni, ne kelljen gazdaboltokat, barkácsüzleteket járnia érte. Ezek a takaróhálók rendkívül sokoldalúak, hiszen használják építkezéseken, mezőgazdaságban, kertészetekben is: kiválóan védenek az erős fénysugárzástól, sőt a szőlőt, veteményest is védik a madaraktól.  - Ebből is láthatjuk, olcsó, könnyű, bevált és egyszerűen felrakható dologról beszélünk, ami nélkül egy kertes ház medencével szinte nem is létezhet.

 A medence árnyékoló hálók típusai. Választáskor pár dologra figyeljünk.

  1. Mekkora felületet, területet akarunk árnyékolni?
  2. Milyen mértékű fényszűrő hatásfokot szeretnénk?
  3. Mennyire legyen átlátszó?
  4. Milyen színűt szeretnénk? (legnépszerűbb a zöld, de van szürke és barna is)

Az árnyékoló háló a medence körüli teljes területet, a teljes kertet védheti akár egy, vagy akár több irányból. Lehet csak az utca felől, kellemetlen szomszéd felől, vagy teljes zártságot is kialakíthat vele!

A háló sűrűsége a szövet sűrűségétől függ, így

takarhat 30%-ban vagyis még bőven átlátszó,

takarthat 80%-ban, ekkor már alig látszik át, de a fény ötödét átengedi

takarhat 90%-ban ez már nagyon sűrű háló

Illetve 95% és 99% -os takarású is van, ami már szinte teljesen zárt, nem enged át semmit, de még hálószövet, nem tömör anyag.

Szűri a fényt és a lehulló szemetet

A medence árnyékoló háló a fény mellett a lehulló növényi részek egy részét is felfoghatja. Ha a medence fölött kifeszíti a hálót, akkor a belehulló virágok, levelek egy része bele sem jut a vízbe, így eleve kevesebb dolga lesz a medenceszűrőnek, a skimmernek.

Ha nem messze van a víztől egy nyárfa, egy éger, hárs, dió, de mondhatok bármilyen kedvelt fafajtát, akkor a háló kifeszítésével a lehulló virágzatot, növényi darabokat képes lesz részben távol tartani.  

A háló a szelet is fogja kicsit

Amikor felrakjuk, a szélnyomással is számolnunk kell. A ritkább hálón átfúj a szél, de minél sűrűbb szövetet választunk, annál jobban belekaphat a szél is, ezért erősen kell rögzíteni, hogy ne téphesse le a vihar.

A szálló por ellen is véd

Nem csak a napot, a szelet, de a szálló port is felfoghatja. Olyan területre is érdemes kifeszíteni, ahonnan gyakran fúj a szél és áthord ezt-azt. Építkezés van a szomszédban? Esetleg állatokat tartanak? Olyan forgalmas, poros út vezet a kert mellett, amit felvernek a kerekek? - ezentúl tud védekezni ellene!

A medence árnyékoló háló anyaga rendkívül strapabíró, UV álló műanyagszál

Az UV állóságra a gyártó 3 év garanciát vállal, ennyi időn át nem fakul, nem teszi tönkre a nap és az időjárás. Természetesen ha levesszük szezon után az árnyékolót és eltesszük, akkor akár sok-sok éven át kifogástalanul élvezhetjük az előnyeit.

A medence árnyékoló háló szerelése, felrakása egyszerű.

Tekercses kivitelben kapható, amit ollóval tudunk méretre szabni. Az anyagszélesség a legtöbbnél 140 cm, de vannak ennél keskenyebbek 100 cm, illetve szélesebbek is, 150 és 190-200 centisek. Ez utóbbi már embermagaságú átláthatatlan falat tud képezni egy sima dróthálós kerítésből is, de ha medence fölé kell kifeszíteni, arra is alkalmas.

Kerítésre tehető, nem kell külön állvány

A legegyszerűbb alapeset, ha meglévő, átlátszó dróthálós, drótfonatos, vadhálós vagy egyéb kerítést teszünk vele átláthatatlanná. Ekkor a hálót csak a kerítésre kell rögzíteni és kész. Ehhez érdemes a háló rögzítésére való gyorskötözőt is venni. Egy csomagban 50 darab van, roppant erősen tart, nem sérti meg a hálót és puszta kézzel, szerszám nélkül is boldogul vele bárki.

Ha nincs, vagy részleges a tartószerkezet, nincs stabil kerítés, ami megtartja, vagyis át kell hidalni távolságokat a hálóval, akkor merevítő drótokkal tudjuk ezt megoldani, amit szintén lehet kapni nálunk.

Vízszintesen, vagy kissé ferdén is érdemes kifeszíteni az árnyékolót

 A nagyméretű árnyékoló háló a medence fölé is kifeszíthető, így kellemes, szűrt fényt juttat oda, amig fürdőznek. Nem ad teljes UV védelmet, de a szűrt fény sokkal kevésbé éget, sokkal barátságosabb a nagy nyári kánikulában.

Az árnyékoló háló kiegészíti a medence védelmét

Használata mellett még kell medencetakaró fólia is, de ha nagyobb a lehulló apró kerti szemét mennyisége, akkor a fóliáról azt is folyamatosan le kell takarítani, ami nem túl jó program. 

Persze, vannak egyéb kerti medence árnyékolás megoldások, amiket nem javaslunk:

Növényzet, tujasor, zárt sövény ültetés - évekig tart, mire megnő, drága és ápolni kell

Lamellás fa kerítéselemek - meglehetősen drága, szállítani, szerelni

Zárt kerítés építése - engedélyköteles, még drágább, időbe telik

Nádszövet - olcsó, de szemetel potyog, rövid életű, vonzza a bogarakat

Önnek olyan bebámulás elleni védelem és nap elleni védelem kell a medence köré a kertjébe,

  • amit órák alatt önerőből meg tud csinálni,
  • kényelmes, könnyű, variálható és jól néz ki
  • hatásos, biztonságos,
  • és nem utolsó sorban OLCSÓ!

Ez a medenceárnyékoló háló, amit akár a medencéjével együtt kiszállítunk. Amíg tölti a medencébe a vizet, fel is rakhatja a hálót, így már az első csobbanás is diszkrét, zárt, védett helyen lesz.

Medence árnyékoló, térelválasztó falak

Végül azokra is gondoltunk, akik elegáns és kompromisszumok nélküli árnyékoló falakat keresnek medencéjük köré. 160*300 cm szimpla és dupla kihúzható falakat is talál nálunk, amivel akár leválaszthat egy teraszt, amikor csak akarja. Tökéletes megoldás teraszokra és udvarra, mint árnyékoló és szélfogó, illetve térelválasztóként is használható kül- és beltéren.

A fém vázat egyszerűen egy erős falfelületre kell csavarozni, majd a rögzítőoszlopot a megfelelő távolságban elhelyezni és szintén erősen lecsavarozni. A fogantyú segítségével könnyen kihúzható a vászon, majd automatikusan vissza is tekeredik, mint egy nagy, vízszintes roló.

Nézze meg kínálatunkat és bármilyen kerti medencéje is van, az árnyékolóra szüksége lesz!

A medenceóriás.hu a teljes élményt adja, Önnek csak vízről kell gondoskodnia, minden mást megtalál nálunk!

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2