Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Ne hanyagold el a medencekarbantartást, mert nagyon megéri!

2022.08.16 11:00

Mindenki és minden megérdemli a törődést, így a medence is megérdemli a medencekarbantartást. Ez pontosan olyan szükséglet, mint a gyep rendben tartása a kertben vagy a szobanövények megfelelő gondozása. Ha elmulasztod, vagy nem a megfelelő módon, a megfelelő anyagokkal vagy a megfelelő gyakorisággal végzed, akkor annak elég húsbavágó következményei lehetnek.

Nemcsak a kényszerűen bekövetkező költségnövekedésre kell itt most gondolnod, hanem még a káros és veszélyeket hordozó kórokozók gyors elszaporodására és az emiatt bekövetkező esetleges egészségügyi kockázatokra is. Mindkettő – a vízcsere és az orvosi vizitek és a gyógyszerek miatti plusz kiadások – eléggé nagy megterhelést jelenthet.

 

Medencekarbantartás – nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád

Nagyon sokan eleve elzárkóznak a medencevegyszerek használatától, pedig ezek egyáltalán nem az ördögtől való teremtmények. Ellenkezőleg. Gondolj csak az otthoni higiéniát biztosító anyagokra. Ezek nélkül elképzelhetetlen lenne, hogy csíramentes és tiszta tányérokat, poharakat és ruhákat használj nap mint nap. A mosogatószerek, a mosószerek és öblítők, de még a kézmosó szappanok is mind kemikáliák, és mégis természetesnek veszed a napi alkalmazásukat? Miért lenne akkor a medencekarbantartás más?

Ha nem alkalmazod a megfelelő anyagokat, akkor nagyon hamar elszaporodhatnak a medencében a kórokozók és felléphet mindenféle kellemetlen irritáció. A medencekarbantartással ráadásul még az élettartamát is jelentősen megnövelheted, hiszen az alkatrészek meghibásodása a kemény víz miatt eléggé sok galibát és költséget okozhat.

A kellemetlen vendégek elkerüléséhez

Érdemes folyamatosan elvégezned a rutin medencekarbantartási és ápolási műveleteket. Rendszeresen ellenőrizd, hogy nem sérült-e meg a medence külső és belső burkolata. A szűrőberendezést és a szivattyút tartsd nagy becsben és folyamatosan ellenőrizd, hogy jól működnek-e. Ezek biztosítják, hogy a víz mozgásban legyen és a kisebb-nagyobb szennyeződések fennakadjanak a megfelelő szűrőközegen. Utóbbit is cseréld az előírt időközönként!

Gondoskodj a megfelelő pH szintről, ezzel még a fertőtlenítőszer mennyisége is minimalizálható lesz. A pelyhesítőszerekkel a kis koszok összeállnak nagyobb csomókká, és a szűrő már könnyedén elkaphatja őket. Ha beszerzel egy automata vagy félautomata medenceporszívót, akkor ezek az aktív kefével villámgyorsan mozgó és a medence falait, alját és még a vizét is nagyon hatékonyan megtisztítani képes masinák rengeteg időt megspórolhatnak ám neked. Ha kell, akkor pedig vesd be az algaölőt, amivel hatékonyan küzdhetsz meg ezekkel a kellemetlen vendégekkel. 

Szuper és nagyon modern alternatív megoldások

Ma már azonban szerencsére alternatív vízkezelési megoldásokat is igénybe vehetsz a kristálytiszta víz eléréséhez és megtartásához. Ezekkel is ugyanolyan biztonságos lesz majd a medencében pancsolni neked és még a gyerekeidnek is, mint a hagyományos szerek alkalmazásával. A klorinátor vagy sóbontó készülék egyszerű konyhasó adagolásával képes szabad aktív klórt a vízbe juttatni, de ez kevésbé zavaró az arra érzékenyek számára.

Az ózongenerátorral pedig elpusztíthatod a baktériumokat, vírusokat, gombákat, és nem kell naponta vegyszerezned, csak időközönként úgynevezett sokkoló vízkezelést végezned.

Nálunk, a MedenceÓriás weboldalon a medence karbantartásához széles termékválasztékot találsz. Kérdezz minket bátran!

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2