Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

A medencekarbantartás télen is fontos

2023.12.12 15:00

A medencekarbantartás télen is fontos, sőt azt is bátran ki lehet jelenteni, hogy igazából ennek a zord időjárás beköszöntével kiemelt jelentősége van.

Persze ezzel a nyári medencekarbantartási lépések fontosságát nem kérdőjelezi meg senki, de a tél beálltával, illetve az azt megelőző időszakban elvégzett karbantartási lépéseket annak érdekében javasolt elvégezni, hogy maga a medencetest, a benne lévő víz, valamint a berendezések állapota a hideg hónapokban is kifogástalan állapotban maradhasson. Ennek pedig igenis megvanak a fortélyai és a megfelelő sorrendben elvégzett lépései.

A szakszerű medencekarbantartás télen is kifizetődik 

Csak az olyan medencéket lehet valamennyi vízzel feltöltve biztonságosan átteleltetni télen is, amelyek fala fémötvözetből készült. Ekekhez itt nálunk, a Medence Óriás vegyszerei között kiváló termékeket találsz.

A fémötvözetből gyártott falú, vagy más néven merev falú vagy fémpalástos medencéket úgy tervezték, hogy sokáig, akár évtizedekig is használni lehessen. Ezért is kicsit drágább az áruk, mint a másik medencetípusé, a fémvázasé. Ott csak a tartószerkezet készül fémötvözetből, maga a medencetest pedig „puha”, ám igen erős anyagból. Ám ha utánaszámolsz, hosszabb távon sokkal jobban járhatsz, mert a “drágább” a végén sokkal kifizetődőbbnek mutatkozik majd. A medencében lévő víz ára elég jelentős költségtétel. Ha egy része legalább a következő szezonig a medencében áttelelhet és azt fel lehet használni a következő szezonban, máris tekintélyes összeg maradhat a zsebedben. Ebben pedig az alapos medencekarbantartás nagy segítség. Nem varázslat és egyáltalán nem megerőltető.

Szakszerű téliesítés

A medence téli karbantartását annak kitisztításával és a fontos vízkezelési lépések elvégzésével kell kezdeni. Mindenféle szennyeződést el kell távolítani a vízből, hogy semmi se indulhasson bomlásnak benne. A leveleket, ágakat és egyéb nagyobb szennyezőanyagokat halászd ki! Utána pedig az alapos takarítás következik, amelyben nagy segítséget jelentenek a medencetisztító robotok. A Zodiac Alpha 4WD RA 6500 IQ például teljesen automata, víz alatti tisztítást képes végezni. Ez a porszívó robot elemzi és felismeri a medence elrendezését, s a begyűjtött adatok alapján optimalizálja a saját mozgását, ezzel együtt pedig a tisztításra fordítandó időt is. Távirányítható, programozható, működése időzíthető. Minden szerelvényt szedj le és vigyél fagymentes helyre!

Ha minden tiszta, akkor jöhet a vízmintavétel és az elemzés. A mért kémiai egyensúly alapján az ideális pH-szintet (7,2-7,4 tartományban) és klórszintet (1 és 3 ppm között) kell elérni. Ereszd le a vizet a szkimmer nyílása alá 10 centiméterrel, majd folyasd ki a csövekből is az összes vizet a kötések meglazításával. Jöhet is a téliesítő folyadék a vízbe. Keverd el alaposan! Ez segít a biológiai lerakódások kialakulását elkerülni és a különben keménységet okozó sókat is oldatban tartja.

Védd takaróval

Egy téli medencetakaró meggátolja, hogy a tiszta vízbe szennyezőanyagok jussanak. Még fagytesteket szokás elhelyezni a vízfelszínen kereszt vagy átlós irányban, hogy a víz tetején a hízó jég ne tehessen kárt a medence falában. 

Ha felkeltettük az érdeklődésed a medence téliesítésével és a vegyszerekkel kapcsolatban, esetleg más termékünk iránt, illetve további információra van szükséged a témával és a termékekkel kapcsolatban, sok szeretettel várjuk megkeresésed, illetve kérdéseid az elérhetőségeinken.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2