A megnövekedett forgalom miatt a kiszállítási időben csúszások előfordulhatnak!

Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Homokszűrő működése és használata

2019.05.28 22:15
Tóth Zoltán

Homokszűrő működése és funkciója

A medence vizének kristályos tisztaságát csak folyamatos vízforgatással és szűréssel tarthatjuk fent. Az álló, zárt vízben, melyet süt a nap, könnyedén elszaporodhatnak az algák és egyéb szennyeződések, melyek nem csak az esztétikumot rontják, hanem az egészségünkre is veszélyesek. Homokszűrő vízforgató készülék segítségével az egészen finom, szabad szemmel nem látható részecskék is kiszűrhetőek a vízből, fennakadnak a homokon.

A homokszűrős vízforgató abban segít, hogy egy adott vízmennyiséggel hosszú időn át tudjunk számolni, ne kelljen több köbméternyi vizet rendszeresen lecserélni. Ha egyszer feltöltöttük a medencénket, akkor azt szeretnénk, hogy a drága vizet egész szezon alatt tudjuk használni. A kulturált és kellemes otthoni medencés élményhez a homokszűrős vízforgatás éppen úgy hozzátartozik, mint a medence takarása, a vízkezelés, vagy a medencefenék rendszeres tisztítása.

A homokszűrő főbb elemei:

 • Vízforgató szivattyú, bemenetén előszűrővel (szűrőkosárral)
 • Homoktartály (szűrőanyagtartály)
 • Többállású váltószelep
 • Befúvó a tiszta víz visszavezetésére

Homokszűrő készülék választásakor a medence méretét vegyük alapul

Nem érdemes a legolcsóbbat választani, hiszen több évig kell jól szolgálnia, ne kalkuláljuk alá a teljesítményt. Kínálatunkban INTEX és Bestway márkákat forgalmazunk, különböző kapacitásokkal. Mindegyik termék leírásában benne van, hogy mekkora medencéhez illik.

A homokszűrő működésének fizikai alapja

A medence vizét folyamatosan áramlásban tartja, átnyomja a szűrőhomokon, így fennakad szinte minden, ami piszkolja, vagy elszínezi a vizet. A medence egyik pontján van a szűrési bemenet, a szkimmer. Ez a fölöző szűrő, a felszínen úszó, darabos dolgokat nem engedi a homokszűrőbe jutni, így nem tömődik el gyorsan a homok.

A medence másik pontján pedig a vízforgató benyomja a medencébe a megtisztított vizet. Így a folyadék folyamatosan áramlik a medence két pontja között majd a medencén kívül áthalad a szűrőrétegen.

A homokszűrős vízforgató a medencevíz hőmérsékletét is egyenletessé teszi

Ennek nem csak a tisztaság, hanem a hőmérséklet miatt is fontos szerepe van, nem alakulnak így ki hőrétegek a medence vizében. Alapból a medence felszíni vize a melegebb, mert ott süti a nap, illetve a hideg víz a medence alja felé áramlik. Ha a medencénk gépészeti sorrendjébe bekötünk egy szolármatracot is, akkor az abban felmelegített vizet a medence teljes vízmennyiségével elkeveri. Vízforgatással tehát nem csak tisztább, hanem kellemesebb, egyenletesebb hőfokú lesz a víz a medence bármely pontján.

A homokszűrő, vízforgató elhelyezése, biztonsági előírások

 • A szivattyút szilárd, rezgésmentes helyre kell tenni. Legalább 2 méterre a medencétől, az elektromos csatlakozás legalább 6,5 méterre legyen.
 • Időjárástól, nedvességtől és fagytól védett helyre tegyük a gépet.
 • Ügyeljünk arra, hogy legyen hozzáférésünk, biztosítsunk elég helyet és fényt a rutin karbantartáshoz.
 • A szivattyú motorja léghűtéses, ne helyezzük gőzbe vagy nem szellőztetett helyre
 • Soha ne működtessük a szűrőtartály megengedett max. nyomása felett.
 • Mindig kapcsoljuk le a szivattyút, a hat-állású szelep váltásakor
 • Ha a rendszer vízáramlás nélkül működik, veszélyes nyomás léphet fel, amely súlyos sérülést, illetve anyagi kárt okozhat.
 • A szivattyút kompresszorral tesztelni tilos!
 • 35C-nál melegebb vízzel ne használjuk.

A kivezető és a bemenő csövek akadálytalan, megtörés mentes elhelyezésére is gondolni kell, semmi sem akadályozhatja a szabad vízáramlást.

A szivattyú elektromos árammal működik, így az érintésvédelemről is gondoskodni kell, csak földelt, biztonságos aljzatba dugható. A berendezés tisztítása, vagy szerelése csak a hálózatból való kihúzás után történhet. Gyerekre soha ne bízzuk a szerelését, vagy a működtetését.

A homokszűrő vízforgató nem játék, ne engedjük, hogy a gyerek közel menjen hozzá, rámásszon, ráálljon, matasson rajta. Ügyeljünk arra is, hogy a medencegépészet ne legyen útban, ne akadályozza a medencéhez való odajutást.

A homokszűrőt rendszeresen kell használni

Naponta legalább kétszer át kell haladjon a medence teljes vízmennyisége a homokszűrőn, ennyi kell ahhoz, hogy megőrizze a tisztaságát. Természetesen a vizet nem kell egész nap forgatni, elegendő, ha szakaszosan kapcsoljuk be a homokszűrőt. A korszerű homokszűrős vízforgatók időzített kapcsolóval, előre programozható filtrálási időzítéssel rendelkeznek. A legtöbb gépen ezért 3 fázisú a kapcsoló, a ki- és a bekapcsolás mellett az időzítésnek is nagy szerepe van.

Mikor kell intenzívebben használni a homokszűrős vízforgatót?

Ha többen és folyamatosan használják a medencét, akkor nagyobb az esély a szennyeződések felszaporodására. Épp ezért, ha levesszük a medencetakarót, máris kapcsoljuk be a vízforgatást és kezdjük el a szűrést.

A szkimmeren fennakadnak a nagyobb, úszó részek, melyek összegyűlnek a szűrőkosárban. Utána jöhet a homokszűrőbe, ahol a legapróbb részecskék is fennakadnak.

Akkor is érdemes intenzívebben használni, ha meleg az idő, mert a melegebb vízben könnyebben maradnak életben, illetve szaporodnak a kórokozók és az algák.  

A homokszűrő eltömődésének megakadályozása

Ha a homokszűrőnk eltömődik, akkor a vízáramlást egy váltószelep segítségével meg lehet fordítani. Ezzel a homok fellazul, és ismét képes betölteni a funkcióját. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően előszűrt víz kerülhessen csak a szűrőtartályba, mert a darabos szennyeződések gyorsabban eltömíthetik. A homokszűrő legnagyobb “ellensége” a vízkövesedés. Rendkívül nagy mennyiségű vízkő gyűlhet össze a tartályban, ha nagyon kemény a víz.

A homok, vagy a szűrőtöltet cseréje

Erre általában két-három évente egy alkalommal érdemes sort keríteni. Egy átlagos családi medencéhez egy szezonban egy szűrőtöltet bőven elegendő. Csak a gyártó által meghatározott szűrőanyagot töltsük bele! Amikor homokszűrőt veszünk, a készülék mellé külön kell venni a szűrőtöltetet is.

Gondoskodjunk medencénk minőségi használatáról

A speciálisan előkészített tiszta homok, kvarcüveg, vagy a medence-szűrötöltet rendkívül nagy felülettel rendelkezik, így minden fennakad a tartályban.  A víz keringtetése, szűrése nélkül a fürdési élmény pár nap alatt erősen leromolhat. Aki profi családi medencét szeretne, ezzel az alapvető medencegépészettel mindenképpen számoljon!

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2