Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Sóbontó működése és használata - medencetisztítás sóval

2019.05.28 21:47
Tóth Zoltán

Vegyszermentes vízkezelés, víztisztítás közönséges sóval

Természetes megoldást keres medencevegyszerek helyett? Ha kristálytiszta vizet szeretne kórokozók, algák, gombák megtelepedése nélkül, akkor javasoljuk a sósvizes medencefertőtlenítést, amit sóbontó gép, másnéven klorinátor segítégével könnyedén és biztonságosan végezhetünk el.

A sóbontó technikai működése egyszerű

Az eljárás lényege, hogy a medencevízbe közönséges konyhasót (NaCl -nátrimklorid) adagolunk, így a medence vize egy alacsony koncentrációjú sóoldattá változik. Ezt a sóoldatot a gép elektromos áram segítségével ionjaira bontja, és a frissen keletkezett klórgázt átáramoltatja a vízen. Ekkor hipoklórossav keletkezik, melynek képlete: HOCl. Gyenge sav, legkevésbé stabil a klór-oxosavak közül, csak híg vizes oldatban fordul elő. A hipoklórossav fertőtleníti az átáramoltatott vizet zárt rendszerben, így gyakorlatilag vegyszermentes víztisztításról beszélünk. A napi szűrési folyamat részeként a medence teljes vize legalább egyszer átáramlik a klorinátor elektrolizáló celláján.

 

A sósvizes medencetisztító, mint a vegyszer alternatívája

Az alapvető eltérés a hagyományos vízkezeléssel szemben az, hogy nem kézzel adagoljuk külön a vegyszert, a különböző klórkészítményeket, hanem az elektrolízissel és konyhasóval közvetlenül a medence vizében mi magunk állítjuk elő egyenletesen a fertőtlenítőszert. Az eljárás során szabad aktív klór jön létre, ugyanaz a vegyület, amely a hagyományos klórtabletták, klórgáz, klórdioxid, vagy hipó alkalmazásakor is keletkezik.

A klórteszt természetesen kis mértékben ezt is kimutatja a vízben, így azok, akik a klórra allergiásak, meg fogják érezni, (bár jóval kevésbé irritatív), így számukra jó választás a sóbontó medencetisztítás. 

Biztonságos, természetes megoldás kültéri medencékhez

Fontos tudni azt, hogy a fertőtlenítés lényegi folyamata a medencén kívül történik, zárt rendszerben, így semmiképpen nem jelent veszélyt a bent ülő, játszó gyerekekre.

A sóbontó gép használata javítja a medence használhatóságát, biztonságosabbá és egészségesebbé teszi a vizet, csökkenti a medence higiénikus fenntartásának költségeit.

A só adagolása sóbontóhoz

A szükséges koncentráció: 3kg/m3, azaz pl. egy 10m3-es medencébe 30kg tiszta, jódozatlan sót kell feloldani a klórozó sóbontó készülék beindítása előtt. Ekkor sokakban felmerül, hogy vajon a sós víz nem kellemetlen-e?

Vajon mennyiben tér el ez a sósság mondjuk a tengervíztől?

A válasz a töménység eltéréseben és a só tisztaságában rejlik. A legtöbb tenger sótartalma átlagosan kb. 2,5%, tehát közel 10x annyi só van benne, mint amennyit mi a medencénkben használunk. A kóstolást természetesen senkinek nem javasoljuk, de eláruljuk, hogy amíg a tengervíz maróan sós ízű, addig a medence vizében alig lehet érezni. A tengervízben a vegytiszta són kívül egyéb anyagok, szennyeződések, biológiai anyagok is oldottak, így teljesen más a bőrünkre, egészségünkre és a közérzetünkre gyakorolt hatása.

A sóbontó készülék előnye a vegyszeres víztisztítással szemben

Folyamatos, kontrollált, egyenletes fertőtlenítést biztosít, a készülék automatikusan működik. A sóbontó gép használata folyamatos biztonságot jelent, hiszen az egyenletes klórozás miatt lecsökken a kórokozók, algák, stb. elszaporodásának esélye, így minőségi vízben fürödhetünk bármikor. 

Öntisztító, titánlemezes elektrolizáló cellával rendelkeznek a korszerű sóbontók.

Klór csak akkor képződik amikor a medence sóoldata áthalad a cellák között. A képződő klór mennyisége attól függ, mennyit használjuk a sóbontónkat. Az automatikus tisztítás lényege, hogy a cella elektródjainak titán lemezeiben a töltés ciklikusan, automatikusan megfordul. Ez gép folyamatos fertőtlenítő működését nem akasztja meg, nem is érzékeljük használat közben. 

Kevésbé szárítja a bőrünket az enyhén sós víz  A jól beállított  sóoldat kellemesebb tapintású a tiszta édesvíznél. Ehhez az szükséges, hogy a családi medencénk sótartalma 3gr/liter legyen. Érdemes megemlítenünk azt a biológiai tényt, hogy az emberi test kb. 60%-át alkotó víz sem tiszta víz, hanem kb 0,9%-os sóoldat. Tehát ha kisebb az eltérés a testünk és a medencénk vizének sókoncentrációja között, akkor kevésbé szárítja ki, így ez okozza selymesebb érzést.

Sóbontó vásárlása előtt ezeket is érdemes megfontolni

  • Fokozott korrodálást okoz A sós víz gyorsabban korrodálja a fémalkatrészeket, a sima acél, de még egyes rozsdamentes acél szerkezeteket, berendezési tárgyakat, szerelékeket. A megoldás az, ha Titán vagy KO36 alapanyagú saválló acél kiegészítőket használunk, melyek bírják ezt a fajta terhelést. Az Intex és a Bestway úgy készíti termékeit, hogy természetesen ellenálljanak a sóvizes fertőtlenítésnek.
  • A medence vize leeresztéskor csak a csatornába kerülhet, nem használható fel mondjuk öntözésre, mert a sóoldat káros a gyepre, a haszonnövényekre.
  • A hatékonysága miatt nagyon ügyelni kell a pH csökkentő szer használatára, adagolására, ha sósvizes medencetisztítást választunk

Összességében nagyon jó választás, ha kerti családi medencénk higiénikus vegyszermentes vízkezelését sóbontó géppel végezzük, mivel így folyamatosabb és egyenletesebb lehet a fertőtlenítés. Biztonságos és korszerű vegyszermentes medence sósvizes medence-fertőtlenítéssel!

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2