Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

Medence szolártakaró használata

2019.05.07 00:03
Tóth Zoltán

Medence szolártakaró használata és típusai

A medence kellemes vízhőmérsékletének megőrzésére, sőt, a víztükör makulátlan tisztaságának védelmére kiváló eszköz a szolár medencetakaró. Cikkünkben megmutatjuk röviden a helyes felrakását, és az is kiderül, hogy mennyi extra meleget remélhetünk.

Egyszerű a használata mellett sok praktikus előnye van, így aki családi medencét vesz, annak ezen egyszerűen nem érdemes spórolnia. A családi medence használatakor kulcskérdés, hogy elég meleg-e már a vize a fürdéshez? Lényeges, hogy a napközben kellemessé vált víz elég meleg maradjon másnap reggelre is, vagy csak sokkal lassabban veszítsen a hőfokából.

Szolártakaró előnye

Mindegy, hogy melyik gyártó termékét nézzük INTEX, vagy BESTWAY, hasonló hatást érhetünk el. A medence szolárfólia legnagyobb előnye, hogy segítségével nagyon könnyen és egyszerűen befedjük vele a medence felszínét, ezzel egy szigetelőréteget képezünk a vízfelszín és a külső levegő között.  Megmarad a meleg, nem fog gyorsan kihűlni a víz sem rossz időben, sem éjjel. Így tudunk gondoskodni a kényelmünkről szinte észrevétlenül és plusz energiaköltség nélkül!

Szolárfólia használatával átlagosan 3-4 Celsius fokot is nyerhetünk

Ennyivel melegebb marad a víz és ez nem kevés! Szokták úgy is mondani, hogy 2-3 derűs nap melegét tarthatjuk meg vele. A szolártakaró fizikai értelemben egy légpárnás paplan, ami közvetlenül a víz teljes felszínével érintkezve ejti csapdába a hőt.

Működési elve nagyon egyszerű

Passzív hőtartás,  nagyfokú szigetelőhatás: lényegében egy légpárnás fólia, melyet mindig a buborékokkal lefelé kell ráteríteni közvetlenül a vízre. A felszínen úszó fólia alatt egy vékony légréteg képződik, melynek rendkívül jó a szigetelő hatása. Ezt az előnyét használják ki azok, akik medencéjüket szolártakaróval fedik.

Mennyi hőt remélhetünk a használatával?

Kültéri fűtött medencéknél az energiamegtakarítás akár a 40%-ot is elérheti, beltéri medencéknél viszont további elektromos energia-megtakarítást is eredményez, hiszen a párátlanító berendezés is ritkábban kapcsol be, ha fedett a víz.

Aktív melegítő hatás kültéren: ha csak közvetlenül a fürdés előtt vesszük le, akkor a napsugarak melegítő hatását kihasználva a szolárfólia képes arra, hogy emelje a víz hőfokát és nem kell külön fizetni fűtésért, mert a nap ingyen van.

A hőenergia áramlását irányítja: fentről rásüt a nap és melegít, viszont alulról a vizet nem engedi hűlni. A kis légbuborékok nagyobb felszíne érintkezik a vízzel, mint a levegővel így mikor a nap sugarai átmelegítik ezeket a kis cellákat akkor hőt nagyobb felületen adják át a víznek. Gyakorlatilag megtöbbszörözzük vele a medence felszínét, így sokkal több hőt tud felvenni annál, mintha csak a vizet sütné a nap.

Ez különösen akkor értékes, mikor szép, napos idő van, ám a levegő hőmérséklete még viszonylag alacsony. A szolár medencetakaró fólia használatával a szezonunkat tudjuk kitolni, hiszen tavasszal, vagy ősszel már nem mindig van olyan jó idő, hogy átmelegedjen rendesen a medencénk, és élvezetes legyen a fürdés.

Ami még megfontolandó: ha a családi medencében relaxálunk, nem tudunk hosszas tempókkal úszni, így lényeges, hogy jó meleg legyen a víz. Amiben még simán elvan egy mozgó, sportoló, úszó ember, az már tartós üldögélésre, vagy kisgyerekek számára túl hideg!

Az optimális vízhőmérséklet az elsődleges ok, amiért a szolár medencefedő fóliát választják a legtöbben, de van még néhány előnye a szigetelésen túl is:

  1. a medencetakaró fólia nagymértékben csökkenti a vízpárolgás mértékét;
  2. csökkenti a medencefűtés költségét, hiszen a nap melegét ejti csapdába;
  3. megakadályozza az ásványi anyagok kicsapódását a medence falára;
  4. a medencetakaró alatt tiszta marad a víz: védőréteget képez a vízfelületen, ezért meggátolják, hogy a hulladékok – például falevelek vagy bogarak – jussanak a vízbe.

A szolártakaró mozgatása, fel- és levétele

Kisebb medencéknél kézzel is le tudjuk venni, felsodorjuk, vagy összehajtjuk. Tiszta, biztonságos, árnyékos helyen tartsuk addig, amíg fürdőzünk, ha befejeztük a vizes programot, ne sajnáljuk az időt arra, hogy minél előbb visszategyük.

Érdemes közvetlenül a medencehasználat előtt levenni, hiszen addig is tartja a meleget. Az összehajtott fóliára tilos rálépni, ráülni, ráfeküdni. Óvjuk a szakadástól, éles hegyes tárgyaktól és a sártól is. A fólia viszonylag nagy, így sok piszkot vihetünk be vele a medencébe, ha nem tároljuk megfelelően. Javasoljuk, hogy legyen egy külön a szolártakarónak fenntartott tiszta hely a medence mellett amíg fürdünk.

Nagyobb, elsősorban szögletes alapterületű medencéknél a fóliát külön tekercselővel tudjuk levenni, illetve feltenni a vízre. A tekercselő működhet kézi erővel, de léteznek profi, motorral hajtott típusok is.

Szolártakaró szinte minden medencetípushoz alkalmazható

A fémvázas medence, a puha falú medence és a csővázas medence is könnyen lefedhető vele, sőt épített medencék esetén is kiváló. Fontos, hogy a takarónk közvetlenül ússzon a vízen, mert így minimalizálható a hőveszteség. Mindig igazodni kell a medence méretéhez, takarónk nem lehet sem kisebb, sem nagyobb. Vannak kész méretek, amit csak fel kell helyezni, de kapható méretreszabható kivitelben is, amikor ollóval kell pontosan a medencénkre igazítani. Anyaga erős, több rétegű, UV álló fólia, amit évekig tudunk biztonságosan használni.

Szolárfólia kerek medencére

Kör alakú medencék esetében a megfelelő méretű szolártakarót átmérő szerint lehet beszerezni. Webshopunkban a termékek közötti eligazodás nem okoz problémát, hiszen látszik, hogy az adott takaró pontosan mekkora medencére való. Kínálatunkban a 2,44 métertől egészen az 5,49 méterig megtalálhatók a különböző átmérőjű kör alakú szolártakarók.

A szolár medencetakarók vastagság szerint eltérő hatásúak, a vastagabb fólia többre képes

A szolártakarók nemcsak méretben vagy átmérőben különbözhetnek egymástól, hanem vastagságban is. Minél vastagabbat választunk, annál nagyobb mértékben képes melegen tartani a medence vizét. A 120 és a 160 mikrométeres fajták családi medencéhez általában elegendőnek. Az a javaslatunk azonban, hogy érdemesebb a vastagabbat választani, mivel a szigetelő tulajdonságai jobbak. Nagyobb medencéknél mindenképpen az erősebb szolártakarót válasszuk, hiszen azoknál a víz felmelegedése sokkal lassabb, mint egy kis pancsolónál.

Hőtükrös szolár medencetakaró fólia az extra gyors felmelegítésért

A kétrétegű UV stabilizált HŐTÜKRÖS PE medencetakaró légzsákos felületével a víz felé fordítva, a hatékonyan védi a medencét a kihűléstől. A normál szolártakarókkal összevetve nagyobb a hőhasznosítási képessége. Ez elsősorban abból adódik, hogy a speciális anyagának és kialakításának köszönhetően a napsugarak hőjét sokkal gyorsabban és eredményesebben gyűjti össze, majd azt hasznosítva melegíti fel a medence vizét.

Tárolási tipp: Amikor szezon végén több hónapra eltesszük, teljesen szárazon szabad csak elrakni, ugyanúgy, mint a medencénk többi részét. Ha víz marad a légpárnácskák között, az a penészesedést okozhat.

Biztonsági tipp: ne engedjük, hogy a medence vizére felrakott szolártakaróra gyerek, vagy háziállat rámenjen, mert balesetveszélyes és megsérülhet!

A szolár medencetakaró kifizetődő és környezetkímélő megoldás

A szolártakarók gazdaságosan melegen tartják medencéjét, este nem engedik lehűlni  a vizet, nappal pedig gyorsabban melegszik! Ha elektromos vagy szolár medencefűtést is használunk, akkor egymás hatását erősítve még gazdaságosabb és kényelmesebb élmény lesz a medencénk.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2