Hasznos tanácsok, kérdések-válaszok

A medence szkimmer működése és előnyei

2019.06.08 14:22
Tóth Zoltán

A medence szkimmer működése

A medence vizének felszínét speciális medencefölőző szűrővel, levélcsapdával, más néven szkimmerrel tarthatjuk tisztán. A nagyobb, nyitott, kültéri víztükör meglehetősen gyorsan bepiszkolódhat a szél által belefújt, vagy fákról, bokrokról belehullott levelektől, növényi maradékoktól. A vízbe pottyant rovarok látványa sem éppen vonzó, így ezeket a szennyeződéseket egy készülékkel könnyedén tudjuk elkülöníteni és eltávolítani.

A medence szkimmer szűrő a tisztítás első lépése

Mondhatjuk úgy is, hogy szkimmerrel végezzük egy “durva, mechanikus”  előisztítást, ami elengedhetetlen feltétele a hatékony vízkezelésnek. A lényeg a gyorsaságon van: addig kell kikerülnie a medencéből a szennyeződésnek, amíg még friss és úszik a vízen. 

Ha elhanyagoljuk a víztisztítást, vízforgatást, akkor egy beleesett levél, vagy virág lassan megszívja magát, lesüllyed a víz aljára és rothadásnak indul. A folyamatot mindig baktériumok és gombák végzik, így a víz szagot kaphat, illetve zavarossá válhat. A legjobb az, ha nem biztosítunk táptalajt a kórokozóknak, vagyis a szennyeződés olyan hamar távolítjuk el a vízfelszínről, amennyire ez a csak lehetséges. Ha már nem fürdünk, minden esetben takarjuk le a medencét, ezzel rengeteget teszünk a tisztaságért.

Természetesen lesz olyan hulladék, amit lesüllyed azelőtt hogy elérné a szkimmer kosarát, illetve vannak olyan nehezebb hulladékok, kis kövek, stb. amik nem úsznak, hanem egyből elmerülnek. Nem gond, hiszen ezeket majd medenceporszívóval tudjuk eltávolítani.

Ha nem használnánk szkimmert, vagy hagynánk teljesen eltömődni, azzal nagyon sokat ártanánk a homokszűrőnek, a vízforgatónak, hiszen a szuperfinom szűrési rendszert a nagyobb szennyeződések hamar tönkre tennék! Ez sokkal nagyobb kár és költség, mint figyelni arra, ami úgyis szem előtt van. 

Szkimmer fajták:

A legegyszerűbb, amit a medence falához rögzítünk ott, ahol átáramlik a víz, mielőtt a vízforgató szivattyúba kerülne. Az enyhe, folyamatos áramlás, forgás a szűrő felé tereli az úszó hulladékot, ami bent marad a szkimmer kosarában, így szó szerint csapdába esnek a levelek és elpusztult bogarak.

Az eszközt közvetlenül a vízfelszínre érdemes tenni, hogy akadálytalanul működhessen és egy műanyag csővel kell a vízforgatóra kötni. Minden szkimmerhez tartozik szerelési útmutató rögzítő és csatlakozó.

Szkimmer szűrőkosárral

Annak, aki nem látott még ilyet, úgy lehet legpontosabban leírni, hogy a medence kiáramló vizéhez teszünk egy speciálisan megtervezett, mechanikus szűrőt, mint ahogy a konyhai mosogatóba is kerül egy szűrő a távozó víz útjába, amin a darabos dolgok fennakadnak.

A szűrőkosár tisztítása létfontosságú

A szűrőkosarat rendszeresen, de legalább hetente egyszer tisztítani kell, kiönteni, kitörölni. Ezt csak akkor tegyük, ha a vízforgató szivattyú ki van kapcsolva. Működő vízforgatás esetén nem szabad kivenni.

Nincs arra nézve aranyszabály, hogy mikor, de aki gondoskodik a medencéje tisztaságáról, annak ez természetes és kézenfekvő mozdulat lesz. Kivenni a kosarat, a szemetesbe kiüríteni, kitörölni, esetleg folyó vízzel külön elöblíteni. Cseppet sem gusztusos, ha hagyjuk benne hosszan gyűlni, ázni az uszadékot, ami gyorsan bomlásnak is indul.

Papírszűrős szkimmer-vízforgató medencéhez

A profibb megoldás az, ha nem pusztán egy szűrőkosárban akad felt az uszadék, hanem már a közepesen apró, finomabb anyagokat is ki tudjuk szűrni. Ez a szkimmer természetesen már drágább, de tartalmazza a vízforgatót is. Kompakt megoldás, hogy mindig kristálytiszta vízben fürödhessen medencéjében! Ebben az esetben a homokszűrő helyett egy papírszűrő tisztítja a vizet. A papírszűrőt is érdemes rendszeresen tisztítani, cserélni, ezen nem szabad spórolni!

Beépített szkimmer

A szkimmer szűrő a medencegépészeti szerelési sor első eleme. Nem csak a kerti medencéknél, hanem a komolyabb uszodatechnikát igénylő állandó, épített wellness medencéknél is használatos. Nagy víztükör és medencetérfogat esetén többet is be kell szerelni, minden vízforgató bemenethez szükséges.

Mit tehetünk, ha a szkimmer nem szívja rendesen a vizet?

Semmiképpen se nyúljunk bele kézzel. Kapcsoljuk ki a vízforgatást és csak így nézzük meg, mitől dugulhatott el. Az áramlás akadályának leggyakoribb oka, ha a szkimmer nem pont a felszínen van, hanem kissé kiemelkedik, levegőzik. Ekkor állítsuk lejjebb, közel a felszínhez, hogy lássuk elindul-e az áramlás. Szárazon ne járassuk a vízforgatót, mert a motorja túlmelegedhet és ez zárlatot okozhat!

A szkimmer biztonságos használata

Nem játék, erre figyelmeztetni kell a gyerekeket, hogy ne dobáljanak bele feleslegesen dolgokat és főleg kézzel ne nyúlkáljanak bele. Az eszközt csak felnőtt szerelheti és csakis kikapcsolt állapotban.

A szkimmerben működés közben van egy enyhe szívó hatás, így ha valakinek hosszú haja van, ügyeljen arra, hogy a szkimmer ne szippantsa be.

A víz alatti kivezető részre is figyelni kell, hogy ne akadjon bele a lábunk játék közben mert, ha megsérül a csatlakozás, az a medence tisztítási folyamatát is tönkre teheti, ami balesetveszélyes.

Ügyeljünk arra, hogy a gyerekek felügyelet nélkül sose maradjanak a medencében. Tilos a szkimmerbe kapaszkodni, ráállni, ráugrani. 

Összefoglalva: ha medencéje van, akkor szkimmerre is szüksége lesz a folyamatos tisztításhoz.  

  1. falra szerelhető szkimmerek a homokszűrős és papírszűrős vízforgatáshoz
  2. beépített medencékhez való szkimemrek
  3. merülő papírszűrős, vízforgatós szkimmer a kisebb, puhafalú, csővázas és fémpalástos medencékhez. 

Nálunk sokféle medenceszűrőt talál ahhoz, hogy igényesen, profi minőségben azonnal élvezhesse a kerti, családi medencéjét.

Legfrissebb szakmai cikkeink

argep.hu simplepay_hu simplepay_hu_v2